Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Baldurs Gate: DA 1 help
#1
Hey guys, first time posting so I'm terribly sorry if this is in the wrong section, but I recently got back into ePSXe and PCSX2 playing some old favorites and I'm having some trouble getting Baldurs Gate: DA to perform at least half decent.
I understand Snowblind games are known for compatibility issues with emulators, but it being 2017 I'm going to hope that there's finally a legitimate fix somewhere. 

The problem is my frame rate and game speed (%), during the opening cutscene to the game I run at between 50-60 fps with 86-100% (it drops to 50 fps and 86% when the camera zooms out), but the first cut scene in the tavern (with the naration) it goes entirely choppy and slow, and then during the conversations with the bar keep lady and Ethon I'm also running at between 50 and 60 fps with a speed between 85 and 100 percent, then when we hit gameplay I'm at 40 - 45% and only 22 fps, even the flaming 'loading' screen drops me to that... although the pause and inventory screens are clean and fluid.

I've tried various PCSX2 versions including Git versions, and their various video plugins. Enabling things like 'enable 8 bit textures' and 'fast texture invalidation' speed things up a little bi although hardly noticeable, and completely remove whatever lag and frame drops I have during the load scree which is fantastic. I've also installed the 4GP patch.

Has anyone found a solution to this yet? Other games I've been playing run fine (FFXII, FFX etc)
Thank you all in advance Smile

Specs are as follows, I'm not entirely sure what to put here, I'm not very PC savvy at all.

Edition: Windows 10 Pro
Version: 1607
Processor: Intel® Core™ i7-2670QM CPU @ 2.20GHz
Installed Ram: 8.00 GB

Sponsored links

#2
Problem is this game is quite demanding and your CPU is a bit slow for it (STR around 1400 where you would need 1800)

That said, I think disabling large framebuffer should help in this game (you'll find this in gsdx HW hacks in OGL mode, only in pcsx2 git versions)

EDIT : make sure you enale performance mode in your windows power plan, BTW. ANd don't run on batteries, always on AC
CPU : I7 2600K Oc'ed @ 4.2Ghz
Mobo : Intel P67 southbridge
GPU : NVIDIA Geforce GTX 750 Ti
RAM : 6 Go
#3
I can't seem to find anything to do with framebuffer under HW hacks, by OGL do you mean Open GL plugin? I forgot to mention that running that and the game brings up this error message

"Failed to init wglCreateContextAttribsARB function pointer"
#4
Please post the contents of the emulog.txt file after the problem occurs. The file can be found in "My Documents\PCSX2\logs" for the installer version or in "PCSX2\logs" for the portable/binary version.
CPU : I7 2600K Oc'ed @ 4.2Ghz
Mobo : Intel P67 southbridge
GPU : NVIDIA Geforce GTX 750 Ti
RAM : 6 Go
#5
(06-14-2017, 08:32 AM)jesalvein Wrote: Problem is this game is quite demanding and your CPU is a bit slow for it (STR around 1400 where you would need 1800)

That said, I think disabling large framebuffer should help in this game (you'll find this in gsdx HW hacks in OGL mode, only in pcsx2 git versions)

EDIT : make sure you enale performance mode in your windows power plan, BTW. ANd don't run on batteries, always on AC

(06-14-2017, 08:59 AM)jesalvein Wrote: Please post the contents of the emulog.txt file after the problem occurs. The file can be found in "My Documents\PCSX2\logs" for the installer version or in "PCSX2\logs" for the portable/binary version.
Here's the log Smile


Loading language translation databases for 'English (New Zealand)' [en_NZ]
pcsx2_Main not found -- translation dictionary may be incomplete.
pcsx2_Iconized not found -- translation dictionary may be incomplete.
SetLanguage: Requested translation is not implemented yet.
PCSX2 1.5.0-20170613011145 - compiled on Jun 13 2017
Savestate version: 0x9a0d0000

Host Machine Init:
Operating System =  Microsoft Windows 10 Pro (build 14393), 64-bit
Physical RAM     =  7968 MB
CPU name         =  Intel® Core™ i7-2670QM CPU @ 2.20GHz
Vendor/Model     =  GenuineIntel (stepping 07)
CPU speed        =  2.194 ghz (8 logical threads)
x86PType         =  Standard OEM
x86Flags         =  bfebfbff 1fbae3bf
x86EFlags        =  28100000

x86 Features Detected:
SSE2.. SSE3.. SSSE3.. SSE4.1.. SSE4.2.. AVX

Loading language translation databases for 'English (New Zealand)' [en_NZ]
pcsx2_Main not found -- translation dictionary may be incomplete.
pcsx2_Iconized not found -- translation dictionary may be incomplete.
SetLanguage: Requested translation is not implemented yet.
Reserving memory for recompilers...

Loading plugins from C:\Users\Tom Bruh\Desktop\pcsx2-v1.5.0-dev-2117-g4a56240-windows-x86\plugins...
Bound   GS: GSdx32-SSE2.dll [GSdx 20170613011145 (MSVC 19.00 SSE2/AVX) 1.1.0]
Bound  PAD: LilyPad.dll [LilyPad (20170613011145) 0.12.1]
Bound SPU2: Spu2-X.dll [SPU2-X 20170613011145 2.0.0]
Bound CDVD: cdvdGigaherz.dll [cdvdGigaherz 20170613011145 0.11.0]
Bound  USB: USBnull.dll [USBnull Driver 20170613011145 0.7.0]
Bound   FW: FWnull.dll [FWnull Driver 20170613011145 0.7.0]
(GameDB) 9709 games on record (loaded in 196ms)
Bound DEV9: DEV9null.dll [DEV9null Driver 20170613011145 0.5.0]
Plugins loaded successfully.

(Drag&Drop) Received filename: C:\Users\Tom Bruh\Desktop\Games\PS2\Baldur's Gate - Dark Alliance (USA).iso
HLE Notice: ELF does not have a path.

Initializing plugins...
Init GS
Init PAD
Init SPU2
Init CDVD
Init USB
Init FW
Init DEV9
Plugins initialized successfully.

Patches: No CRC found, using 00000000 instead.
Opening plugins...
Opening GS
Opening PAD
Opening SPU2
WIN API ERROR:127 Opening CDVD
isoFile open ok: C:\Users\Tom Bruh\Desktop\Games\PS2\Baldur's Gate - Dark Alliance (USA).iso
Image type  = DVD
 * CDVD Disk Open: DVD, Single layer or unknown:
 * * Track 1: Data (Mode 1) (1827472 sectors)
Opening USB
Opening FW
Opening DEV9
Closing plugins...
Closing DEV9
Closing FW
Closing USB
Closing CDVD
Closing SPU2
Closing PAD
Closing GS
Plugins closed successfully.
Shutting down plugins...
Plugins shutdown successfully.
(pxActionEvent) GS plugin failed to open!(thread:MTGS)(thread:EE Core)
#6
what is your GPU ?
are you only using the intgrated GPU, or do you have a dedicated one ?
CPU : I7 2600K Oc'ed @ 4.2Ghz
Mobo : Intel P67 southbridge
GPU : NVIDIA Geforce GTX 750 Ti
RAM : 6 Go
#7
(06-14-2017, 09:12 AM)jesalvein Wrote: what is your GPU ?
are you only using the intgrated GPU, or do you have a dedicated one ?

Intel® HD Graphics 3000

I believe the card is build into the machine
#8
Aw.
That's why OGL won't work with it.
I guess you'd better off playing it on your PS2 until you can afford a better machine, then.
CPU : I7 2600K Oc'ed @ 4.2Ghz
Mobo : Intel P67 southbridge
GPU : NVIDIA Geforce GTX 750 Ti
RAM : 6 Go
#9
I thought that would be the case :/
Well, guess it's time to hunt down a copy!
Thanks for the help Smile
#10
er...
you're welcome.

And please don't come back since we don't support piracy.
CPU : I7 2600K Oc'ed @ 4.2Ghz
Mobo : Intel P67 southbridge
GPU : NVIDIA Geforce GTX 750 Ti
RAM : 6 Go




Users browsing this thread: 1 Guest(s)