Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
GS to 100% with GSDx in hardware mode Ubuntu 16.04
#1
Question 
I'm brand new to PCSX2 and not the best at Linux.
I've just installed Ubuntu 16.04 64bit
Using a Nvidia GeForce 9500 GT with the proprietary binary driver v. 340.98
AMD Phenom II x4 920 with proprietary amd64-microcode
installed PCSX2 from Gregory's repo with apt-get
I've managed to get PCSX2 running GTA: San Andreas but only with GSDx in software mode. In software mode it was slow (mostly playable) and had some sort of "double vision" effect going.
In hardware mode, the game will load the opening credits but the GS% goes to 100% as soon as the name starts to load, which is when the game actually starts. Nvidia Xserver doesn't show much activity when this happens, neither does sys monitor. (screenshot attached)

   


I tried several different settings and searched most of the day for help.
I'm probably missing something so any pointers would be appreciated.
Thanks,
Zoidberg

UPDATE: For some reason I didn't notice this before in the console Wacko
Code:
Opening plugins...
    Opening GS
Current Renderer: OpenGL (Hardware mode)
glX-Version 1.4 with Direct Rendering
OpenGL information. GPU: GeForce 9500 GT/PCIe/SSE2. Vendor: NVIDIA Corporation. Driver: NVIDIA 340.98
Failed to find glCreateTextures
Failed to find glTextureStorage2D
Failed to find glTextureSubImage2D
Failed to find glCopyTextureSubImage2D
Failed to find glBindTextureUnit
Failed to find glGetTextureImage
Failed to find glTextureParameteri
Failed to find glCreateFramebuffers
Failed to find glClearNamedFramebufferfv
Failed to find glClearNamedFramebufferuiv
Failed to find glClearNamedFramebufferiv
Failed to find glNamedFramebufferTexture
Failed to find glNamedFramebufferDrawBuffers
Failed to find glNamedFramebufferReadBuffer
Failed to find glCheckNamedFramebufferStatus
Failed to find glCreateBuffers
Failed to find glNamedBufferStorage
Failed to find glNamedBufferData
Failed to find glNamedBufferSubData
Failed to find glMapNamedBuffer
Failed to find glMapNamedBufferRange
Failed to find glUnmapNamedBuffer
Failed to find glFlushMappedNamedBufferRange
Failed to find glCreateSamplers
Failed to find glCreateProgramPipelines
Failed to find glClipControl
Failed to find glTextureBarrier
DSA is not supported. Replacing the GL function pointer to emulate it
INFO: GL_EXT_texture_filter_anisotropic is available
INFO: GL_ARB_gpu_shader5 is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_draw_buffers_blend is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_separate_shader_objects is available
INFO: GL_ARB_shader_image_load_store is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_copy_image is available
INFO: GL_ARB_buffer_storage is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_clear_texture is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_clip_control is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_direct_state_access is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_texture_barrier is NOT SUPPORTED
DSA is not supported. Replacing the GL function pointer to emulate it
Error GL_ARB_texture_barrier is not supported by your driver. You can't emulate correctly the GS blending unit! Sorry!

Error GL_ARB_texture_barrier is not supported by your driver. You can't emulate correctly the GS blending unit! Sorry!
    Opening PAD
    Opening SPU2
* SPU2-X: Enumerating PortAudio devices:
*** Device 0: 'HDA ATI SB: ALC1200 Analog (hw:0,0)' (ALSA)
*** Device 1: 'HDA ATI SB: ALC1200 Digital (hw:0,1)' (ALSA)
*** Device 2: 'sysdefault' (ALSA)
*** Device 3: 'front' (ALSA)
*** Device 4: 'surround21' (ALSA)
*** Device 5: 'surround40' (ALSA)
*** Device 6: 'surround41' (ALSA)
*** Device 7: 'surround50' (ALSA)
*** Device 8: 'surround51' (ALSA)
*** Device 9: 'surround71' (ALSA)
*** Device 10: 'iec958' (ALSA)
*** Device 11: 'spdif' (ALSA)
*** Device 12: 'default' (ALSA) (selected)
*** Device 13: 'dmix' (ALSA)
    Opening CDVD
isoFile open ok: /home/chris/Documents/SAN_ANDREAS.iso
    Image type  = DVD
* CDVD Disk Open: DVD, Single layer or unknown:
* * Track 1: Data (Mode 1) (2197152 sectors)
    Opening USB
    Opening FW
    Opening DEV9
McdSlot 0 [File]: /home/chris/.config/PCSX2/memcards/Mcd001.ps2
McdSlot 1 [File]: /home/chris/.config/PCSX2/memcards/Mcd002.ps2
Plugins opened successfully.
EE/iR5900-32 Recompiler Reset
Closing plugins...
    Closing DEV9
    Closing FW
    Closing USB
    Closing CDVD
    Closing SPU2
    Closing PAD
    Closing GS
Plugins closed successfully.
Opening plugins...
    Opening GS
Current Renderer: OpenGL (Hardware mode)
glX-Version 1.4 with Direct Rendering
Failed to find glCreateTextures
Failed to find glTextureStorage2D
Failed to find glTextureSubImage2D
Failed to find glCopyTextureSubImage2D
Failed to find glBindTextureUnit
Failed to find glGetTextureImage
Failed to find glTextureParameteri
Failed to find glCreateFramebuffers
Failed to find glClearNamedFramebufferfv
Failed to find glClearNamedFramebufferuiv
Failed to find glClearNamedFramebufferiv
Failed to find glNamedFramebufferTexture
Failed to find glNamedFramebufferDrawBuffers
Failed to find glNamedFramebufferReadBuffer
Failed to find glCheckNamedFramebufferStatus
Failed to find glCreateBuffers
Failed to find glNamedBufferStorage
Failed to find glNamedBufferData
Failed to find glNamedBufferSubData
Failed to find glMapNamedBuffer
Failed to find glMapNamedBufferRange
Failed to find glUnmapNamedBuffer
Failed to find glFlushMappedNamedBufferRange
Failed to find glCreateSamplers
Failed to find glCreateProgramPipelines
Failed to find glClipControl
Failed to find glTextureBarrier
DSA is not supported. Replacing the GL function pointer to emulate it
OpenGL information. GPU: GeForce 9500 GT/PCIe/SSE2. Vendor: NVIDIA Corporation. Driver: NVIDIA 340.98
INFO: GL_EXT_texture_filter_anisotropic is available
INFO: GL_ARB_gpu_shader5 is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_draw_buffers_blend is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_separate_shader_objects is available
INFO: GL_ARB_shader_image_load_store is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_copy_image is available
INFO: GL_ARB_buffer_storage is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_clear_texture is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_clip_control is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_direct_state_access is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_texture_barrier is NOT SUPPORTED
DSA is not supported. Replacing the GL function pointer to emulate it
Error GL_ARB_texture_barrier is not supported by your driver. You can't emulate correctly the GS blending unit! Sorry!

Error GL_ARB_texture_barrier is not supported by your driver. You can't emulate correctly the GS blending unit! Sorry!
    Opening PAD
    Opening SPU2
* SPU2-X: Enumerating PortAudio devices:
*** Device 0: 'HDA ATI SB: ALC1200 Analog (hw:0,0)' (ALSA)
*** Device 1: 'HDA ATI SB: ALC1200 Digital (hw:0,1)' (ALSA)
*** Device 2: 'sysdefault' (ALSA)
*** Device 3: 'front' (ALSA)
*** Device 4: 'surround21' (ALSA)
*** Device 5: 'surround40' (ALSA)
*** Device 6: 'surround41' (ALSA)
*** Device 7: 'surround50' (ALSA)
*** Device 8: 'surround51' (ALSA)
*** Device 9: 'surround71' (ALSA)
*** Device 10: 'iec958' (ALSA)
*** Device 11: 'spdif' (ALSA)
*** Device 12: 'default' (ALSA) (selected)
*** Device 13: 'dmix' (ALSA)
    Opening CDVD
isoFile open ok: /home/chris/Documents/SAN_ANDREAS.iso
    Image type  = DVD
* CDVD Disk Open: DVD, Single layer or unknown:
* * Track 1: Data (Mode 1) (2197152 sectors)
    Opening USB
    Opening FW
    Opening DEV9
McdSlot 0 [File]: /home/chris/.config/PCSX2/memcards/Mcd001.ps2
McdSlot 1 [File]: /home/chris/.config/PCSX2/memcards/Mcd002.ps2
Plugins opened successfully.
Reply

Sponsored links

#2
I could be wrong but GTA is rather demanding and might be to demanding for that system
Reply
#3
Did you try the free Mesa/Nouveau driver ? It is globally slower but it supports the latest openGL extensions. On 1.4 I put various workaround to boot on old drivers. I dropped them in 1.5 so old Nvidia can't be used on latest dev versions.
Reply
#4
Thanks for the replies so far! 
(12-30-2016, 10:56 AM)gregory Wrote: Did you try the free Mesa/Nouveau driver ? It is globally slower but it supports the latest openGL extensions. On 1.4 I put various workaround to boot on old drivers. I dropped them in 1.5 so old Nvidia can't be used on latest dev versions.
I did try the free driver later last night and it said something along the lines of not enough power/resources and couldn't load anything.
Any other tips?
Reply
#5
The free driver must work. However You need a recent enough Mesa.
Reply
#6
I seem to be using PCSX2 v.1.4.0, so the nvidia driver may work?
I have the option for a Nouveau display driver, but it gives me insufficient resources or incompatible hardware/drivers. I tried with the OpenGL very advanced custom settings force-disabled with both drivers already.
I'll keep poking around, I don't think my graphics card likes the nouveau driver.
Thanks again,
Zoidberg
Reply
#7
Good news everyone!
The nouveau driver is working in hardware mode and runs smooth. I'm not sure what I did wrong last night when I tried it the first time.
Now to figure out why the text is all in colored boxes, as well as the smoke effects.
Thanks for your input Gregory!
Reply
#8
(12-30-2016, 03:08 PM)gregory Wrote: The free driver must work. However You need a recent enough Mesa.

Code:
Opening GS
Current Renderer: OpenGL (Hardware mode)
glX-Version 1.4 with Direct Rendering
OpenGL information. GPU: Gallium 0.4 on NV96. Vendor: nouveau. Driver: (Core Profile) Mesa 11.2.0
Buggy driver detected. Geometry shaders will be disabled
Overriding geometry shaders detection
Buggy driver detected, GL_ARB_separate_shader_objects will be disabled
INFO: GL_EXT_texture_filter_anisotropic is available
INFO: GL_ARB_gpu_shader5 is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_draw_buffers_blend is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_separate_shader_objects is available
Override GL_ARB_separate_shader_objects detection (Enabled)
INFO: GL_ARB_shader_image_load_store is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_copy_image is available
INFO: GL_ARB_buffer_storage is available
INFO: GL_ARB_clear_texture is available
INFO: GL_ARB_clip_control is available
INFO: GL_ARB_direct_state_access is available
INFO: GL_ARB_texture_barrier is available
This may help too?
Code:
OpenGL vendor string: nouveau
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on NV96
OpenGL core profile version string: 3.3 (Core Profile) Mesa 11.2.0
OpenGL core profile shading language version string: 3.30
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 3.0 Mesa 11.2.0
OpenGL shading language version string: 1.30
OpenGL context flags: (none)
OpenGL extensions:
OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 3.0 Mesa 11.2.0
OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 3.00
OpenGL ES profile extensions:
Should I update anything?
I tried to disable the geometry shaders, etc. on the OpenGL very advanced section of GSDx. Nothing positive from that.
Would the buggy driver be to blame for my graphic errors?
   
^The menu text is all boxes, unreadable.
   
^All of the smoke effects are in huge boxes that can fill up the screen. The guns look like they are firing all the time. No amount of tinkering with settings shows any improvement.
Reply
#9
You need to use a newer version of Mesa. You have 11.2. Try to get the 12.X or bettter the 13.Y

Then delete the ~/.config/PCSX2/inis/GSdx.ini file to start a fresh config.
Reply
#10
updated Mesa, deleted the GSdx.ini, restarted with no effect.
Code:
Recovering single plugin: GS
    Opening GS
Current Renderer: OpenGL (Hardware mode)
glX-Version 1.4 with Direct Rendering
OpenGL information. GPU: Gallium 0.4 on NV96. Vendor: nouveau. Driver: (Core Profile) Mesa 13.1.0-devel
Buggy driver detected. Geometry shaders will be disabled
Buggy driver detected, GL_ARB_separate_shader_objects will be disabled
INFO: GL_EXT_texture_filter_anisotropic is available
INFO: GL_ARB_gpu_shader5 is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_draw_buffers_blend is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_separate_shader_objects is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_shader_image_load_store is NOT SUPPORTED
INFO: GL_ARB_copy_image is available
INFO: GL_ARB_buffer_storage is available
INFO: GL_ARB_clear_texture is available
INFO: GL_ARB_clip_control is available
INFO: GL_ARB_direct_state_access is available
INFO: GL_ARB_texture_barrier is available

    Loading GS
I noticed the OpenGL version is still 3.0. I'm guessing thats limited by my graphics card?
Reply




Users browsing this thread: 1 Guest(s)