Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Xenosaga Ep. 1 crash during cutscene
#1
I've been playing xenosaga episode 1 on PCSX2 1.0.0 (r5350) and I've gotten around 10 hours completed without any real problems (other than the save bug). However, my game keeps crashing at the same point in one of the fmv cutscenes (it's when you are leaving the dock colony, during the cutscene of the desert in Kenya with doctor mesuda). I've tried a few different video plugins and it keeps crashing at the same spot. If I try skipping the cutscene, I end up with a black screen, although the menu option still works and I can see the minimap in the corner.

I know this problem happened to others with previous versions of the psx2, but the game is considered playable so i was wondering if anyone know how to solve this issue?
Reply

Sponsored links

#2
Can you please post the emulog.txt after a crash ?
CPU : I7 2600K Oc'ed @ 4.2Ghz
Mobo : Intel P67 southbridge
GPU : NVIDIA Geforce GTX 750 Ti
RAM : 6 Go
Reply
#3
x86EFlags = 28100000

x86 Features Detected:
MMX.. SSE.. SSE2.. SSE3.. SSSE3.. SSE4.1.. SSE4.2

Reserving memory for recompilers...

Loading plugins...
Binding GS: C:\Program Files (x86)\PCSX2 1.0.0\Plugins\gsdx32-sse4-r5350.dll
Windows 6.1.7601 (Service Pack 1 1.0)
NVIDIA GeForce GTX 670 (9.18.13.697)
Binding PAD: C:\Program Files (x86)\PCSX2 1.0.0\Plugins\lilypad-r5350.dll
Binding SPU2: C:\Program Files (x86)\PCSX2 1.0.0\Plugins\spu2-x-r5350.dll
Binding CDVD: C:\Program Files (x86)\PCSX2 1.0.0\Plugins\cdvdGigaherz.dll
Binding USB: C:\Program Files (x86)\PCSX2 1.0.0\Plugins\USBnull.dll
Binding FW: C:\Program Files (x86)\PCSX2 1.0.0\Plugins\FWnull.dll
Binding DEV9: C:\Program Files (x86)\PCSX2 1.0.0\Plugins\DEV9null.dll
Plugins loaded successfully.

(GameDB) 9640 games on record (loaded in 158ms)
HotSwapping to new ISO src image!
HLE Notice: ELF does not have a path.


Initializing plugins...
Init GS
Windows 6.1.7601 (Service Pack 1 1.0)
NVIDIA GeForce GTX 670 (9.18.13.697)
Init PAD
Init SPU2
Init CDVD
Init USB
Init FW
Init DEV9
Plugins initialized successfully.

Opening plugins...
Opening GS
Opening PAD
Opening SPU2
Opening CDVD
isoFile open ok: D:\Xenosaga Ep 1\D1.iso
Image type = DVD
Fileparts = 1
* CDVD Disk Open: DVD, Single layer or unknown:
* * Track 1: Data (Mode 1) (2183623 sectors)
Opening USB
Opening FW
Opening DEV9
McdSlot 0: C:\Users\Tiago\Documents\PCSX2\memcards\Mcd001.ps2
McdSlot 1: C:\Users\Tiago\Documents\PCSX2\memcards\Mcd002.ps2
Plugins opened successfully.
EE/iR5900-32 Recompiler Reset
Bios Found: USA v02.20(10/02/2006) Console
BIOS rom1 module not found, skipping...
BIOS rom2 module not found, skipping...
BIOS erom module not found, skipping...
(UpdateVSyncRate) Mode Changed to NTSC.
(UpdateVSyncRate) FPS Limit Changed : 59,94 fps
(SYSTEM.CNF) Detected PS2 Disc = cdrom0:\SLUS_204.69;1
(SYSTEM.CNF) Software version = 1.0
(SYSTEM.CNF) Disc region type = NTSC
ELF (cdrom0:\SLUS_204.69;1) Game CRC = 0x6D1276AB, EntryPoint = 0x00200008
(SYSTEM.CNF) Detected PS2 Disc = cdrom0:\SLUS_204.69;1
(SYSTEM.CNF) Software version = 1.0
(SYSTEM.CNF) Disc region type = NTSC
(SYSTEM.CNF) Detected PS2 Disc = cdrom0:\SLUS_204.69;1
(SYSTEM.CNF) Software version = 1.0
(SYSTEM.CNF) Disc region type = NTSC
Closing plugins...
Closing DEV9
Closing FW
Closing USB
Closing CDVD
Closing SPU2
Closing PAD
Closing GS
Plugins closed successfully.
Shutting down plugins...
Plugins shutdown successfully.
(GameDB) Unloading...
Reply
#4
Quote:isoFile open ok: D:\Xenosaga Ep 1\D1.iso
looks like you used some patch to split your DVD into 2 discs.
re-rip your original DVD using imgburn (http://www.imgburn.com) and it should be ok
CPU : I7 2600K Oc'ed @ 4.2Ghz
Mobo : Intel P67 southbridge
GPU : NVIDIA Geforce GTX 750 Ti
RAM : 6 Go
Reply
#5
ok thanks, I will try that.
Reply
#6
I was having the exact same crash and I used IMGBurn too. But when I went into the settings for Read I noticed it had Split function set to auto. As I write this I am setting this option to none. Hopefully that works. I don't know the exact settings to use in IMGBurn but I just recently bought Xenosaga Episode one and am quite glad I did.

Update: Okay well I did the read copy of dvd and I still got the crash though I must say my game looks very nice. Is there specific settings I need to set for IMGBurn?
Here is my log:
PCSX2 1.1.0.r5492 - compiled on Dec 29 2012
Savestate version: 0x9a0a0000

Host Machine Init:
Operating System = Microsoft Windows 7 Ultimate Edition Service Pack 1 (build 7601), 64-bit
Physical RAM = 8138 MB
CPU name = Intel® Core™ i7-2600 CPU @ 3.40GHz
Vendor/Model = GenuineIntel (stepping 07)
CPU speed = 3.398 ghz (8 logical threads)
x86PType = Standard OEM
x86Flags = bfebfbff 1fbae3ff
x86EFlags = 28100000

x86 Features Detected:
MMX.. SSE.. SSE2.. SSE3.. SSSE3.. SSE4.1.. SSE4.2.. AVX

Reserving memory for recompilers...

Loading plugins...
Binding GS: C:\Users\HolyDeath\Downloads\pcsx2-5492-windows-x86\plugins\GSdx32-SSE4-r5464.dll
Windows 6.1.7601 (Service Pack 1 1.0)
Binding PAD: C:\Users\HolyDeath\Downloads\pcsx2-5492-windows-x86\plugins\LilyPad-r5403.dll
Binding SPU2: C:\Users\HolyDeath\Downloads\pcsx2-5492-windows-x86\plugins\SPU2-X.dll
Binding CDVD: C:\Users\HolyDeath\Downloads\pcsx2-5492-windows-x86\plugins\CDVDiso-r5403.dll
Binding USB: C:\Users\HolyDeath\Downloads\pcsx2-5492-windows-x86\plugins\USBnull-r5484.dll
Binding FW: C:\Users\HolyDeath\Downloads\pcsx2-5492-windows-x86\plugins\FWnull-r5484.dll
Binding DEV9: C:\Users\HolyDeath\Downloads\pcsx2-5492-windows-x86\plugins\DEV9null-r5403.dll
Plugins loaded successfully.

(GameDB) 9643 games on record (loaded in 131ms)
HLE Notice: ELF does not have a path.


Initializing plugins...
Init GS
Windows 6.1.7601 (Service Pack 1 1.0)
Init PAD
Init SPU2
Init CDVD
Init USB
Init FW
Init DEV9
Plugins initialized successfully.

Opening plugins...
Opening GS
Opening PAD
Opening SPU2
Opening CDVD
detected blocksize = 2048
isoOpen: C:\Users\HolyDeath\Desktop\Xenosaga-EP1.iso ok
offset = 0
blockofs = 24
blocksize = 2048
blocks = 4134912
type = 2
CDVD: searching for layer1...(LinuzCDVDiso): found at 0x001fb290
* CDVD Disk Open: DVD, Single layer or unknown:
* * Track 1: Data (Mode 1) (4134912 sectors)
Opening USB
Opening FW
Opening DEV9
McdSlot 0: C:\Users\HolyDeath\Downloads\pcsx2-5492-windows-x86\memcards\Mcd001.ps2
McdSlot 1: C:\Users\HolyDeath\Downloads\pcsx2-5492-windows-x86\memcards\Mcd002.ps2
Plugins opened successfully.
EE/iR5900-32 Recompiler Reset
Bios Found: USA v02.30(20/02/2008) Console
BIOS rom2 module not found, skipping...
BIOS erom module not found, skipping...
(UpdateVSyncRate) Mode Changed to NTSC.
(UpdateVSyncRate) FPS Limit Changed : 59.94 fps
(SYSTEM.CNF) Detected PS2 Disc = cdrom0:\SLUS_204.69;1
(SYSTEM.CNF) Software version = 1.0
(SYSTEM.CNF) Disc region type = NTSC
ELF (cdrom0:\SLUS_204.69;1) Game CRC = 0x6D1276AB, EntryPoint = 0x00200008
(SYSTEM.CNF) Detected PS2 Disc = cdrom0:\SLUS_204.69;1
(SYSTEM.CNF) Software version = 1.0
(SYSTEM.CNF) Disc region type = NTSC
> Selected savestate slot 0
Loading savestate from slot 0...
filename: C:\Users\HolyDeath\Downloads\pcsx2-5492-windows-x86\sstates\SLUS-20469 (6D1276AB).00.p2s
EE/iR5900-32 Recompiler Reset
Loading GS
Loading PAD
Loading SPU2
Reply
#7
not really.
but this one could come from a corrupted savestate.
try again with your memcard save only
CPU : I7 2600K Oc'ed @ 4.2Ghz
Mobo : Intel P67 southbridge
GPU : NVIDIA Geforce GTX 750 Ti
RAM : 6 Go
Reply
#8
(01-05-2013, 03:26 AM)jesalvein Wrote: not really.
but this one could come from a corrupted savestate.
try again with your memcard save only

Okay will try that. That maybe the issue. But it would mean I have to redo a bit, backtrack all the way to scene where MOMO and Ziggy are in hyperspace battle. Thanks for the tip.

Update: It was the savestate that was corrupted. I started all the way from where I saved last and didn't do any savestate saves and I was able to pass the scene. Thanks for the help. I am glad that is all it was.
Reply
#9
I just completed the game on 5491 svn It never crashed once just the annoying saving issue. and the random slow down for no reason and I use alot save states with in games saves.

There is no setting to set on imgburn just pick create image from disk and it by defualt will make 1 7.88gb iso

If you use MTvu hack it can cause corrupt save states I personally never had a problem with that ever happening though

Sidenote Best RPG I played in long long time including current gen rpgs that i frankly hate most of. Bought it on release and didnt beat it till just today.
Reply
#10
(01-05-2013, 06:54 AM)tsunami2311 Wrote: I just completed the game on 5491 svn It never crashed once just the annoying saving issue. and the random slow down for no reason and I use alot save states with in games saves.

There is no setting to set on imgburn just pick create image from disk and it by defualt will make 1 7.88gb iso

If you use MTvu hack it can cause corrupt save states I personally never had a problem with that ever happening though

Sidenote Best RPG I played in long long time including current gen rpgs that i frankly hate most of. Bought it on release and didnt beat it till just today.

I figured it out. My img file was good but I did a lot of stuff with save state that could've easily caused the corruption. It is working fine now. Surprisingly though there is only a few areas with save issues in game. BUt just about every area I can save without it exiting to browser. So that is the good side of things.
Reply




Users browsing this thread: 1 Guest(s)