Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Is It My PC specs causing lag / slow gameplay and sound?
#1
I've been able to play some games just fine. But lately I'm seeing more and more slowdown. Burnout 3: Takedown - worked great. Nice and fast. Need for speed Underground 1 - nice and fast with random slow spots randomly. Medal Of Honor: Frontline - mostly fast but got laggy from time to time for a second or two here and there. Booted up Need For Speed Underground 2 tonight and as soon as I get to the first menu, it drops down to 43FPS. Its almost unplayable and its consistent as well. 


* Gigabyte AB350 Mobo
* Radeon RX 580 8GB
* 32GB DDR 4 RAM
* AMD Ryzen 5 1600 3.2Ghz 6 Core Processor

Any feedback would be appreciated!

Thank you!
Reply

Sponsored links

#2
Your pc spec is fine, seem to be other issue causing the lag. Btw what setting are you playing in ? 
Have you played in default setting ?
OS: Windows 10 Home 64 BIT 20H2
CPU: AMD R7-3700X 3.6 GHZ
GPU: Asus GeForce GTX 1650 Super
RAM: Corsair 3600 MHZ 2x8GB DDR4
Mainboard: Gigabyte B450 PRO WIFI
Display: Asus VP228
Audio: Creative Sound Blaster Z / GigaWorks T40
Storage: Seagate 1TB HDD, Transcend 1TB SSD
Optical: Asus BW-16D1HT Blu-Ray Writer
Power supply: Corsair CX550M
Reply
#3
Please post the contents of the emulog.txt file after the problem occurs. The file can be found in "My Documents\PCSX2\logs" for the installer version or in "PCSX2\logs" for the portable/binary version.

Please make sure to enclose your emulog in code tags like so (remove the empty space on the closing code tag!):
[code]
Pasted emulog goes here
[ /code]
CPU : I7 2600K Oc'ed @ 4.2Ghz
Mobo : Intel P67 southbridge
GPU : NVIDIA Geforce GTX 750 Ti
RAM : 6 Go
Reply
#4
early ryzen processors might be a little weak to run a certain games.

frontline is considered laggy including running on the real PS2,rising sun is even worst game ever built,EA is terrible on most PS2 games.
don't blame your PC and pcsx2 it's EA then.
Main PC1:i5-4670,HD7770(Active!)
Main PC2:i5-11600K,GTX1660Ti(Active!)
PCSX2 Discord server IGN:smartstrike
PCSX2 version uses:Custom compiled build 1.7.0 64-bit(to be update regularly)
smartstk's YouTube Channel
Reply
#5
about the emulog : post it after having played NFSU2
CPU : I7 2600K Oc'ed @ 4.2Ghz
Mobo : Intel P67 southbridge
GPU : NVIDIA Geforce GTX 750 Ti
RAM : 6 Go
Reply
#6
(01-30-2021, 01:20 PM)jesalvein Wrote: about the emulog : post it after having played NFSU2

Thanks. I'll get on that later today. Cheers!
Reply
#7
(01-30-2021, 10:00 AM)jesalvein Wrote: Please post the contents of the emulog.txt file after the problem occurs. The file can be found in "My Documents\PCSX2\logs" for the installer version or in "PCSX2\logs" for the portable/binary version.

Please make sure to enclose your emulog in code tags like so (remove the empty space on the closing code tag!):
Code:
Pasted emulog goes here
[ /code][/quote]

Hi There - so I just ran a test gameplay. The gameplay itself held a steady 60fps. Whenever I was in a menu though thats where there was sound and visual lag. This was playable though. I'm not sure what has changed since before.....The main gameplay was steady....so I'm confused.....I recorded this in OBS as well and the playback was smooth too. Whereas before, when I made this thread the gameplay was sooo laggy that it was just not playable. Anyhow, any feedback is welcome. Here's the log - thanks for your input: 

[code]
PCSX2 1.6.0-20200506140834- compiled on May  6 2020
Savestate version: 0x9a0e0000

Host Machine Init:
Operating System =  Microsoft Windows 10 Home (build 18363), 64-bit
Physical RAM    =  24527 MB
CPU name        =  AMD Ryzen 5 1600 Six-Core Processor
Vendor/Model    =  AuthenticAMD (stepping 01)
CPU speed        =  3.193 ghz (12 logical threads)
x86PType        =  Standard OEM
x86Flags        =  178bfbff 7ed8320b
x86EFlags        =  2fd3fbff

x86 Features Detected:
SSE2.. SSE3.. SSSE3.. SSE4.1.. SSE4.2.. AVX.. AVX2.. FMA
SSE4a

Reserving memory for recompilers...

Loading plugins from C:\Program Files (x86)\PCSX2\plugins...
Bound  GS: GSdx32-AVX2.dll [GSdx 20200506140834 (MSVC 19.25 AVX2/AVX2) 1.2.0]
Bound  PAD: LilyPad.dll [LilyPad (20200506140834) 0.12.1]
(GameDB) 9858 games on record (loaded in 122ms)
Bound SPU2: Spu2-X.dll [SPU2-X 20200506140834 2.0.0]
Bound CDVD: cdvdGigaherz.dll [cdvdGigaherz 20200506140834 0.11.0]
Bound  USB: USBnull.dll [USBnull Driver 20200506140834 0.7.0]
Bound  FW: FWnull.dll [FWnull Driver 20200506140834 0.7.0]
Bound DEV9: DEV9null.dll [DEV9null Driver 20200506140834 0.5.0]
Plugins loaded successfully.

HLE Notice: ELF does not have a path.

Initializing plugins...
Init GS
Init PAD
Init SPU2
Init CDVD
Init USB
Init FW
Init DEV9
Plugins initialized successfully.

Patches: No CRC found, using 00000000 instead.
Opening plugins...
Opening GS
Opening PAD
Opening SPU2
Current Renderer: Direct3D 11 (Hardware renderer)
Opening CDVD
isoFile open ok: C:\Users\camer\Documents\PCSX2\iso\Need for Speed - Underground 2 (USA).iso
Image type  = DVD
* CDVD Disk Open: DVD, Single layer or unknown:
* * Track 1: Data (Mode 1) (1403616 sectors)
Opening USB
Opening FW
Opening DEV9
GSdx Lookup CRC:0
GSdx Lookup CRC:0
McdSlot 0 [File]: C:\Users\camer\Documents\PCSX2\memcards\Mcd001.ps2
McdSlot 1 [File]: C:\Users\camer\Documents\PCSX2\memcards\Mcd002.ps2
Plugins opened successfully.
EE/iR5900-32 Recompiler Reset
Bios Found: USA    v01.60(07/02/2002)  Console
BIOS rom1 module not found, skipping...
BIOS rom2 module not found, skipping...
BIOS erom module not found, skipping...
# Initialize memory (rev:3.63, ctm:196Mhz, cpuclk:147Mhz detected)
Frame buffer size set to  512x512 (1536x1536)

PlayStation 2 ======== Hard reset boot
ROMGEN=2002-0207, IOP info (CPUID=1f, CACH_CONFIG=0, 2MB, IOP mode)
<20020207-164243,ROMconf,PS20160AC20020207.bin:11552>
# Total accessable memory size: 32 MB (B:2:8:0) (363:2:7c30)
# TLB spad=0 kernel=1:12 default=13:30 extended=31:38
# Initialize Start.
# Initialize GS ...
# Initialize INTC ...
# Initialize TIMER ...
# Initialize DMAC ...
# Initialize VU1 ...
# Initialize VIF1 ...
# Initialize GIF ...
# Initialize VU0 ...
# Initialize VIF0 ...
# Initialize IPU ...
# Initialize FPU ...
# Initialize User Memory ...
# Initialize Scratch Pad ...
# Initialize Done.

EE DECI2 Manager version 0.06 Feb  7 2002 16:41:20
  CPUID=2e20, BoardID=0, ROMGEN=2002-0207, 32M

Patches: No CRC found, using 00000000 instead.
(SYSTEM.CNF) Detected PS2 Disc = cdrom0:\SLUS_210.65;1
(SYSTEM.CNF) Software version = 1.00
(SYSTEM.CNF) Disc region type = NTSC
ELF (cdrom0:\SLUS_210.65;1) Game CRC = 0xF5C7B45F, EntryPoint = 0x00100008
(SYSTEM.CNF) Detected PS2 Disc = cdrom0:\SLUS_210.65;1
(SYSTEM.CNF) Software version = 1.00
(SYSTEM.CNF) Disc region type = NTSC

IOP Realtime Kernel Ver.0.9.1
    Copyright 1999 (C) Sony Computer Entertainment Inc.
Reboot service module.(99/11/10)
cdvd driver module version 0.1.1 (C)SCEI
Load File service.(99/11/05)
Multi Threaded Fileio module.(99/11/15)
iop heap service (99/11/03)
loadelf: fname cdrom0:¥SLUS_210.65;1 secname all
loadelf version 3.30
Input ELF format filename = cdrom0:¥SLUS_210.65;1
0 00100000 00474985 ........................................................................
Loaded, cdrom0:¥SLUS_210.65;1
start address 0x100008
gp address 00000000
# Restart Without Memory Clear.
# Initialize GS ...
# Initialize INTC ...
# Initialize TIMER ...
# Initialize DMAC ...
# Initialize VU1 ...
# Initialize VIF1 ...
# Initialize GIF ...
# Initialize VU0 ...
# Initialize VIF0 ...
# Initialize IPU ...
# Initialize FPU ...
# Initialize Scratch Pad ...
# Restart Without Memory Clear Done.
Elf entry point @ 0x00100008 about to get recompiled. Load patches first.
Overall 0 Widescreen hacks loaded
(Wide Screen Cheats DB) Patches Loaded: 0
GSdx Lookup CRC:F5C7B45F
GSdx Lookup CRC:F5C7B45F
main() argc = 1
argv[0] = cdrom0:¥SLUS_210.65;1
Get Reboot Request From EE
ROM directory not found

PlayStation 2 ======== Update rebooting..

PlayStation 2 ======== Update reboot complete
cdvdman Init

IOP Realtime Kernel Ver. 2.2
    Copyright 1999-2002 (C) Sony Computer Entertainment Inc.
Reboot service module.(99/11/10)
cdvd driver module version 0.1.1 (C)SCEI
Load File service.(99/11/05)
Multi Threaded Fileio module.(99/11/15)
iop heap service (99/11/03)
USB Driver (Version 1.1.0)
SDR driver version 4.0.1 (C) SCEI
Exit rsd_main
LgDev_tb_rb_Driver Version 1.11.036 ( Wheel Joystick ), built on Sep  8 2004 at 15:50:49, thpri=42,43
  dynamic memory allocations
loadmodule: fname cdrom:¥NFSUNDER¥DEV9.IRX args 0 arg
dev9: unknown dev9 hardware.
loadmodule: id 34, ret 1
INET (Version 2.1.0) DEBUG REMOVABLE
inet: mem=48KB thpri=48 thstack=8192
inet: debug=0x0 &debug=134b60 &free_{size,min}=134ce4,134ce8
inetctl: Waiting I/F Event
inetctl: Waiting I/F Event
(UpdateVSyncRate) Mode Changed to NTSC.
(UpdateVSyncRate) FPS Limit Changed : 59.94 fps
Closing plugins...
Closing DEV9
Closing FW
Closing USB
Closing CDVD
Closing SPU2
Closing PAD
Closing GS
Plugins closed successfully.
Reply
#8
Maybe you used Ogl renderer the 1st time.
It won't work well with AMD gpus
CPU : I7 2600K Oc'ed @ 4.2Ghz
Mobo : Intel P67 southbridge
GPU : NVIDIA Geforce GTX 750 Ti
RAM : 6 Go
Reply
#9
[attachment=72567 Wrote:         jesalvein pid='617258' dateline='1612091716']Maybe you used Ogl renderer the 1st time.
It won't work well with AMD gpus

I'm not sure. I had made some tweaks to try and get the best quality I could based on some youtube recommendations and those worked great with NFS underground 1 and Burnout 3 and even Frontline was mostly solid. So I'm not sure what the deal was here. honestly, I don't know why last night NFSU 2 worked during gameplay when the other night it didn't. 

I've attached some of the settings that are in place right now.....


Attached Files Thumbnail(s)
   
Reply




Users browsing this thread: 2 Guest(s)