PCSX2 v1.0.0 Konfiguracijski Vodič
#1
Ako imate komentare/prijedloge/ispravke/itd o ovome vodiču, molimo da objavite svoje mišljenje ovdje. Hvala.

Sve informacije prikazane ovdje su uključene u duži vodič, ali vjerujem da ovaj format i sadržaj odgovara na mnogo čestih pitanja na forumu, dok je u isto vrijeme relativno kratak i lagan za čitanje, u usporedbi sa službenim vodičem...

Česta pitanja:

Nemojte montirat DVD ISO sliku!
Nema potrebe koristiti CDVD plugin ili montirat DVD ISO sliku!. PCSX2 čita ISO datoteke direktno: Uhvatite i povucite ISO datoteku na PCSX2, ili odaberite iduće, CDVD -> Iso Selector -> Browse. (plugin je većinom koristan samo za čitanje fizičkog DVD medija kojeg stavljate u DVD uređaj, i bit će sporije od korištenja ISO slike).

GS plugin se nemože pokreniti
Koristite SSE2 plugin i/ili ažurirajte directX sa web stranice za ažuriranje.

Igra mi ide sporo/Laguje! (a moj PC pokreće Crysis 2 glatko na visokim postavkama!)
- (Laptopi - Intel) BUDITE SIGURNI DA koristite eksternu grafičku karticu a ne integriranu Intelovu.
- (Laptopi - Intel) POBRINITE DA frekvencija procesora može dostić oko 3GHz (na i3/i5/i7 procesorima) za vrijeme igranja (neće se uvijek zadržati na toj frekvenciji, ali je se važno uvjeriti da može doći do te frekvencije ukoliko zatreba).
- Probajte presetove 4-5 (ponekad i 6, npr. u God Of War igrama, ali u većini igara uzokovat će lažna FPS očitavanja).
- Snizite rezoluciju u GSdx postavkama (omogućite "Native resolution", ili, upišite rezoluciju 256x256 da vidite kako utječe na brzinu - ali slika ĆE IZGLEDATI mutno).
- Omogućite 8-bit teksture u GSdx postavkama (zavisno od igre).
- Pokušajte sa omogućavanjem MTVU u prozoru "Speedhacks" u emulacijskim postavkama (najkorisnije ukoliko procesor ima 3 jezgre ili više - i5/i7).

Normalno je da neke igre u nekim dijelovima imaju niži FPS (npr. igra u dijelu sa izbornicima ide brže nego kada se započne nova igra, i mnogo neprijatelja na ekranu ili intenzivnija grafika mogu usporiti igru). Također, neke igre su teže za izvođenje od drugih, tako da se brzina može mijenjati sa različitim igrama pa čak i na različitim mjestima unutar jedne igre.

Popularne igre koje zahtjevaju brze sustave za glatko izvođenje:
- Gran Turismo 4
- Shadow of the Colossus
- Zone of the enders
- Metal gear solid 2/3

Igre koje se mogu pokretati i na slabijim sustavima:
- Ico


Korisni linkovi

Nakon što ste pročitali vodič, ako želite pitati za pomoć na forumu, VEOMA VAŽNO je da obuhvatite sljedeće informacije:
  • Hardverske podatke - Procesor, Grafička kartica, RAM memorija, Operacijski sustav.
  • Verzija PCSX2 koju koristite.
  • Sve postavke koje nisu početne a koristite ih, poželjno je navesti Preset broj.
  • Koje igre pokušavate igrati i igrate li ih sa ISO slike ili DVD-a.
---------------------------------------------------------------

1. Hardver:
--------------------
- Imajte na umu da iako je vaš PC nov i/ili pokreće Crysis 2 glatko, ne znači da će pokretati sve emulirane PS2 igre punom brzinom.

- PCSX2 obično koristi najviše 2 niti (jezgre). To znači da ako imate procesor sa 4 jezgre, maksimalna iskorištenost procesora će biti 50%, i najčešće malo manja. Ako imate procesor sa jednom jezgrom, većina igara će se pokretati sporo.

* Novije razvojne verzije mogu iskoristiti 3 jezgre kada je uključen novi MTVU trik za brzinu.


- Laptopi: Pobrinite se da su postavke napajanja stavljene na "Visoke performanse". Ako imate dvije grafičke kartice, uvjerite se da je izabrana vanjska.

Further reading:
- Hoće li se PCSX2 izvoditi brzo na mom kompjuteru (hardver).
- Tema o mjerenju brzine procesora sa PCSX2 (procesori).
2. PCSX2 verzije/instalacija:
-------------------------------
- Koristite zadnje službeno izdanje (trenutno 1.0.0 - r5350). Starije verzije ili novije redovne razvojne verzije mogu nekada biti brže, ali su generalno manje stabilne/kompatibilne - koristite ih na vlastitu odgovornost.

- DirectX: Instalirajte najnovija ažuriranja. Iako imate ispravnu DirectX verziju instaliranu (9.0c/10/11) i druge igre se izvode bez problema, PCSX2 može ipak trebati najnovija DirectX ažuriranja (Simptom: GSdx se nemože pokrenuti).

- Instalacija: Ako vam se postavke ne spreme nakon zatvaranja PCSX2, probajte binarni preuzeti binarni paket, i raspakirat ga u korijensku mapu na jednom od svojih diskova (npr. C:\PCSX2 ).3. Pluginovi:
-----------
- PCSX2 koristi samo 3 plugina sve dok koristi ISO datoteka (umjesto fizičkog DVD diska u DVD uređaju). Ovo su Zvučni plugin (Koristite SPU2-X) i Grafički plugin (Koristite GSdx) i plugin za Kontroler (Lilypad).


- DVD:
------
- PCSX2 će se pokretati brže kada se koristi datoteka DVD slike (umjesto fizičkog DVD medija). Napravite sliku diska sa Imageburn. Drugi alati mogu napraviti neispravne slike, ili ne.

- Da bi se pokrenula PS2 DVD slika, NEMOJTE MONTIRATI SLIKU (daemon tools, itd). Umjesto toga, koristite CDVD -> ISO Izbornik -> Preglednik, i odaberite željenu sliku od igre. Iako se koristi ime "Iso izbornik", mnogi slikovni formati su podržani (iso, nrg, cue/bin, itd). Ako ste pratili ovo, onda "Iso" datoteka će biti izabrana na CDVD meniju, i CDVD plugin NEĆE biti korišten (Ovo je u redu - PCSX2 će učitati sliku bez korištenja plugina).

- Zvuk:
--------
- Koristite SPU2-X (drugi zvučni plugini su obično manje kompatibilni).

- SPU2-X postavke imaju manji utjecaj na brzinu (najviše oko 3%, i najčešće manje). Ako želite najbržu emulaciju koju možete dobiti, odaberite Interpolation - 0 (Fastest/bad quality), i odaberite Disable Effects Processing.

- Grafika:
-----------
- Koristite GSdx (drugi plugini su obično sporiji i manje kompatibilni).

- GSdx Renderer: Koristite Direct3D (Hardware) mod za najbolju brzinu. Koristite jedan od Direct3D (Software) modova za najkompatibilniji vizuelni izgled (često negativno utječe na brzinu).

- GSdx Scaling/Resolution: Za najbrže izvođenje igre, odaberite "Original PS2 resolution". Iako veća rezolucija izgleda bolje, može uzrokovati neke nepravilnosti na slici (naposljetku, igre su i dizajnirane za nativnu/početnu rezoluciju). Sa novijim grafičkim karticama moguće je koristiti veće rezolucije sa malim utjecajem na smanjenje brzine. Korištenje jedne od x2/x3/... opcija za skaliranje je najmanje vjerovatno da stvori pogreške sa prikazom slike nego kad bi se postavljala custom resolution (željena rezolucija). U nekim slučajevima, ručno upisana rezolucija može ukloniti neke vodoravne/okomite tanke linije (Probajte sa: 1200x1200). (Ja obično koristim x2 ili x3).

- "Allow 8 bit textures" može poboljšati brzinu značajno za neke igre, a može smanjiti brzinu u drugim igrama. Isprobajte oba načina za svaku igru. (Ja ga obično ostavim uključenim).

- Alpha correction (FBA) može smanjiti brzinu u nekim igrama. Svaku igru isprobajte sa tim i bez toga. (Ja ga obično ostavim isključenim).
4. PCSX2 konfiguracija (postavke):
-----------------------
- Najbolji način za isprobavanje različitih PCSX2 konfiguracija i utvrđivanja njihovog utjecaja na brzinu, je korištenje Presets (automatskih podešavanja) na dnu konfiguracijskog prozora. Preset 1 je najsporiji ali najkompatibilniji, preset 4 je uglavnom i siguran i relativno brz, a preset 6 će mnogo puta dati lažna FPS očitavanja (npr. FPS je visok, ali se igra u stvarnosti izvodi sporo).

- Promatrajte vrijednosti na koje presetovi utječu dok pomičete preset klizač (obratite pozornost posebno na dio koji se zove "Speed hacks" (trikovi za brzinu)), možete ih mijenjati ručno dok su presetovi isključeni.

- Kada ne koristite presetove, Važno je da "Automatic game fixes" bude uključeno u glavnom izborniku (automatski je uključeno kada se rabe preseti). Automatski primjenjuje razne specifične konfiguracijske vrijednosti u mnogim igrama, da bi poboljšalo/ispravilo izvođenje ovih igara.

- Korištenje superVU za VU0 i/ili VU1 (Na VU konfiguracijskom prozoru) može malo povećati brzinu za neke igre, ali superVU je općenito manje kompatibilan od novijeg (i početno zadanog) microVU. Presetovi ne mijenjaju između mVU/sVU, tako da ćete ih željeti isprobati ručno. Samo da napomenem, PCSX2 tim ne razvija i ne poboljšava daljnje superVU.

- Clamping Mode (Način stezanja) (za VUs/EE/IOP): možete blago poboljšati brzinu kada ga promjenite u 'None', ali može također negativno utjecat na kompatibilnost. Preporuka: Ostavite ga na 'Normal'.

- Vsync: može usporiti igre. Preporuka: ostavite ga isključenim.

- Frame skipping (Preskakanje sličica): uglavnom kvari vizuelni prikaz. Preporuka: ostavite na 'Disabled'.

- Game fixes (Ispravci za igru): popravljaju razne probleme sa emulacijom i mogu uzrokovat probleme u nekim drugim dijelovima. Preporuka: ostavite ih isključenim (oni će i dalje biti primjenjeni kada zatrebaju ako je uključeno 'Automatic game fixes'). Jedini izuzetak je 'EE timing hack', koji može malo poboljšati brzinu za neke igre, i može uzrokovati probleme u drugim igrama, ili nemora imati ikakav utjecaj na igru.

- Druge postavke, koje nisu spomenute iznad je najbolje ostaviti na njihovim početnim vrijednostima.
Reply

Sponsored links

Users browsing this thread: 1 Guest(s)