Rövidíttet használati útmutató - v1.0.0
#1
Ha hozzászólásod, javaslatod vagy bármilyen más megjegyzésed van az útmutatóval kapcsolatban, kérlek, hogy itt oszd meg a gondolataidat (angolul). Köszönöm.

Rövid GY.I.K.:

Ne csatold a DVD ISO képet egy virtuális meghajtóhoz!
Nem szükséges se a CDVD plugin használata sem a DVD lemezkép csatolása! PCSX2 alapból képes ISO fájlokat olvasni: Fogd és húzd be az ISO fájlt a PCSX2 ablakába, vagy a menübe, CDVD -> Iso Selector -> Browse. (a plugin akkor hasznos ha valós DVD médiát kell beolvasni a lemez meghajtóból, de lassabb lesz mint egy ISO kép használata)

A GS plugin nem tudott elindulni
Használd a plugin SSE2 változatát és/vagy frissítsd a DirectX-et a web frissítővel.

A játékom lassan megy vagy akadozik! (és a gépem könnyedén viszi a Crysis 2-ot magas beállításokon!)
- (Laptopok - Intel) ELLENŐRIZD, hogy a dedikált GPU-t használja a rendszer a beépített Intel helyett.
- (Laptopok - Intel) ELLENŐRIZD, hogy a CPU el tudja-e érni a ~3GHz frekvenciát (i3/i5/i7 processzorokon) miközben játszol (nem mindig marad annyin, de fontos megbizonyosodni arról, hogy képes elérni ha netán szükség volna rá).
- Próbáld meg a 4-5 preseteket a beállításoknál (néha még a 6. is használható, pl. God of War játékok, de a legtöbb játék itt már hamisan fogja jelenteni az FPS-t)
- Próbáld meg csökkenteni a felbontást a GSdx-be (jelöld be a "Native resolution" dobozt, vagy, már csak azért is, próbáld meg a 256x256-os felbontást azért, hogy lásd befolyásolja-e a sebességet - viszont így ronda LESZ a játék)
- Próbáld meg bejelölni az "Allow 8-bit textures" dobozt a GSdx-be (ez játéktól függ).
- Próbáld meg bejelölni az MTVU hacket a Speedhacks panel-be (csak akkor hasznos ha 3 vagy több magot használsz - i5/i7).

Az normális, hogy a játékok egyes részein néha lecsökken az FPS (pl. a menük általában gyorsabban mennek, mint maga a játék rész, valamint ha sok ellenség van a képernyőn vagy más grafikailag megerőltető dolog történik az is meg fog érződni). Vannak játékok amelyeket nehezebb emulálni, mint másokat. Szóval a sebesség különbözni fog játékok közt vagy akár jelenetek közt is ugyanabba a játékba.

Népszerű játékok amelyekhez szükséges egy gyors gép, hogy jól menjenek:
- Gran Turismo 4
- Shadow of the Colossus
- Zone of the enders
- Metal gear solid 2/3

Játékok amelyhez elég egy lassabb gép:
- Ico


Hasznos hivatkozások
Az itt elmondottak megtalálhatóak a hosszú útmutatóban, de úgy vélem, hogy ebbe a formátumba az itt szereplő anyag válaszol a fórumba felbukkanó gyakori kérdésekre miközben relatív rövid és átlátható marad minden. Legalábbis a másik útmutatóhoz képest...

Miután ezt az útmutatót elolvastad és még mindig szeretnél segítséget kérni a fórumba akkor NAGYON FONTOS, hogy az alábbi információkat mellékeld:
  • Hardver specifikációkat - CPU, Videó kártya, Memória, Operációs rendszer.
  • Az általad használt PCSX2 verzió számát.
  • Minden beállítást amit átállítottál. Ha lehet akkor adj egy Preset számot.
  • Milyen játékokat próbálsz játszani és, hogy ISO vagy DVD lemezről próbálod-e őket indítani.

---------------------------------------------------------------

1. Általános hardver:
--------------------
- Tartsd észbe, hogy azért amiért a géped új és/vagy viszi jól a Crysis 2-őt, nem jelenti azt, hogy az emulált PS2 játékok teljes sebességgel fognak menni.

- A PCSX2 általában maximum 2 szálat (magot)* használ. Ez azt jelenti ha 4 magos a processzorod akkor maximum 50%-os felhasználást fogsz észleni, de általában ettől még egy kicsit kevesebbet. Ha 1 magos processzorod van akkor a legtöbb játék lassan fog menni.

* Az újabb éjjelenkénti kiadások képesek 3 magot használni az új MTVU speed hackkel.

- Laptopok: Bizonyosodj meg róla, hogy az energia takarékosságnál a beállítás "High performance"-re legyen állítva. Ha van dedikált videokártyád akkor ellenőrizd, hogy az működjön és ne a beépített gyengébb kártya.

További olvasás: (ez már angolul)
- Will PCSX2 run fast on my computer (general hardware).
- PCSX2 CPU benchmark thread (CPU only).
2. PCSX2 verziók/telepítés:
-------------------------------
- Használd a legújabb hivatalos kiadást (jelenleg 1.0.0 - r5350). Régebbi vagy az újabb éjjelenkénti fejlesztési kiadások lehet, hogy néha gyorsabbak de általában nem annyira stabilak/kompatibilisek - saját felelősségedre használd őket.

- DirectX: Telepítsd a legújabb frissítéseket. Még ha jó verzió is van feltelepítve (9.0c/10/11) és a legtöbb játék jól is megyen, a PCSX2-nek lehet, hogy az abszolút legújabb DirectX frissítésekre van szüksége (Előjel: a GSdx nem indul el).

- Telepítés: Ha a beállításaid nem maradnak meg miután kilépsz a PCSX2-ből akkor próbáld ki a bináris csomagot. Csomagold ki valamelyik meghajtódra egy gyökérkönyvtárba (pl. C:\PCSX2 ).3. Pluginok:
-----------
- A PCSX2 csak 3 plugint használ feltéve ha ISO fájlból indítod a játékot (ahelyett, hogy egy DVD lemezről a DVD meghajtódból). Ezek a hang (SPU2-X), a grafikus (GSdx) és a játékvezérlő pluginok (Lilypad).


- DVD:
------
- A PCSX2 gyorsabban fog futni ha egy DVD lemez képfájlt használsz (egy tényleges DVD lemez helyet). Az Imageburn-el készíthetsz egy képfájlt. Más programokkal előfordulhat, hogy hibás képet készítenek.

- Ha egy PS2 DVD képfájlt szeretnél futtatni, NE CSATOLD A KÉPFÁJLT egy virtuális meghajtóhoz (daemon tools, stb.) Ahelyett a menübe kövesd CDVD -> ISO Selector -> Browse, majd válaszd ki a képfájlt. Jegyezd meg, hogy amiért az a neve, hogy "ISO selector", sok más formátum is használható (iso, nrg, cue/bin, stb). Ha ezt a módszert követted akkor a "CDVD" menübe az "ISO" használata van bejelölve és nem a CDVD pluginé. (Minden rendben van - a PCSX2 be tudja olvasni a képfájlokat plugin nélkül is).

- Hang:
--------
- Használd az SPU2-X-et (más hang pluginok általában nem annyira kompatibilisek).

- A beállítások az SPU2-X-be nem nagyon befolyásolják a sebességet (legtöbb 3%-ba, de általában még attól is kevesebbe). Ha az abszolút leggyorsabb emulálást akarod kicsikarni akkor válaszd az "Interpolation - 0 (Nearest neighbor)"-t és a "Disable Effects Processing"-et.

- Grafika:
-----------
- Használd a GSdx-et (a többi plugin általában lassabb meg nem annyira kompatibilisek).

- GSdx Renderer: A Hardware módok egyik használd a legnagyobb sebesség elérésére. Ha a legkompatibilisebb vizuális emulációt akarod akkor pedig a "Direct3D (Software)" egyikét (legtöbbször rossz hatással van a sebességre).

- GSdx Scaling/Resolution: A legjobb teljesítményért jelöld ki az "Original PS2 resolution"-t. Tartsd észbe; míg a nagyobb felbontások jobban néznek ki, előfordulhat, hogy grafikus hibákat okoznak (mivel tulajdonképpen a játékok csakis az eredeti felbontásra voltak tervezve). Egy újabb videokártyával lehetséges nagyobb felbontásokon futtatni játékokat anélkül, hogy nagyon kihatna a sebességre. A x2/x3/... kép átméretező szorzót használva kisebb a valószínűsége, hogy grafikus hibák adódnak, mint egy egyéni felbontással. Viszont néhány esetben, egy egyéni felbontás eltávolíthat vízszintes és függőleges vékony vonalakat (Próbáld meg: 1200x1200). (Én személy szerint vagy x2 vagy x3 átméretezést használok).

- Az "Allow 8 bit textures" beállítás lehetséges, hogy észrevehetően javít néhány játék sebességén, viszont néhány játék lassabban megy tőle. Ajánlott játékonként kipróbálni mind a kétféle képen. (Személy szerint ez nekem legtöbbször be van kapcsolva).

- Az "Alpha correction" árthat a teljesítménynek egyes játékoknál. Játékonként próbáld meg mind a kétféle képen. (Személy szerint ez nekem ki szokott lenni kapcsolva).
4. A PCSX2 beállításai:
-----------------------
- A beállítás ablak alján található Presetek használata a legegyszerűbb módja a PCSX2 különböző beállításainak kipróbálására és az azok, a sebességre való, kihatásainak megfigyelésére. Az 1-es a leglassabb, de a legkompatibilisebb, a 4-es számítható az arany középútnak sebesség és kompatibilitás közt és a 6-os preset pedig legtöbbször hamisan fogja jelenteni az FPS-t (az FPS magas, de a játék mégis lassan fut).

- Figyeld, hogy a presetek milyen értékeket változtatnak meg ahogy húzod a csúszkát (főleg a "Speed hacks" fülbe). Ezeket te is tudod manuálisan változtatni ha a presetek ki vannak kapcsolva.

- Mikor nem használunk preseteket fontos ellenőrizni, hogy a "System" menübe az "Automatic game fixes" be legyen kapcsolva (ez mindig be van ha preseteket használunk). Ez automatikusan alkalmaz különböző játék specifikus beállításokat a főbeállítások mellett annak érdekében, hogy javítson a játék emulálásán.

- A VU0 és/vagy a VU1-nél használhatjuk a "superVU"-t, hogy egy picit növeljünk a sebességen egyes játékoknál, de a superVU általában nem annyira kompatibilis mint az újabb (és alapértelmezett) microVU. A presetek nem módosítják a mVU/sVU-t szóval manuálisan kell átváltani ha akarod. Valamint, csak, hogy tudjad, a superVU már nincs fejlesztés alatt s nem is lesz továbbfejlesztve.

- Clamping Mode (VU/EE/IOP): lehet, hogy egy picit megnő a sebesség ha "None"-ra állítod, de ez rossz kihatással lehet a kompatibilitásra. Ajánlott "Normal"-on hagyni.

- Vysnc: le lassíthat pár játékot. Ajánlott ki kapcsolni.

- Frame skipping: legtöbbször elrontja a képet. Ajánlott ki kapcsolni. ("Disabled")

- Game fixes: ezek kijavítanak hibákat amik előfordulhatnak emulációkor, de el is ronthatnak dolgokat. Ajánlott mindet kikapcsolva hagyni (mert úgyis automatikusan bekapcsolódnak ha szükség van rájuk és persze ha az "Automatic game fixes" be van kapcsolva). Az egyetlen kivétel az "EE timing hack" volna. Ez lehet, hogy egy picit növel a sebességen pár játéknál, de van olyan is amelyiket játszhatatlanná tesz, vagy épp nem lesz semmi hatása.

- Azokat a beállítások amik fentebb nem voltak megemlítve ajánlott nem piszkálni, hagyjátok őket az alapértelmezett értéken.

Sponsored links

Users browsing this thread: 1 Guest(s)