Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Runs great at ~60FPS then with no warning 30FPS
#1
I know there are quite a few issues documented about half speed. This issue is unusual in the sense that it runs perfect for hours (~60 FPS) then after shutting down my PC and coming back to it later I'm stuck at actually a little over 31 FPS or 53%. 

Now comes the interesting part. I tried many different things and builds as suggested on this forum to no avail. Taking a long look at the situation I noticed my GPU driver was a little out of date. I updated to the latest drivers, low and behold Everything was back to normal...so I thought, reboot and same old issue. Reinstall driver and everything is fine again till the reboot. 

Windows 7 Ultimate
ASUS VS239 | Intel i7 3770k @ 4.4Ghz Water Cooled | EVGA GTX 680 4GB GDDR5 | Corsair Dominator Platinum 16 GB DDR3 | Samsung 840 Pro 512GB | Samsung 840 Pro 256GB x 4 | WD 1.0 TB HDD | WD 2.0 TB HDD | Seagate 1.5 TB HDD

When this emulator works for me it works really well, this has to be an issue with my PC, but where?

Thanks in advance for the time and efforts in hopefully resolving this.


Attached Files Thumbnail(s)
   
Reply

Sponsored links

#2
Try OpenGL, you should be using that anyway since you own a Nvidia card.

Also make sure you're running 1.5.0
Reply
#3
(05-27-2019, 03:57 AM)CK1 Wrote: Try OpenGL, you should be using that anyway since you own a Nvidia card.

Also make sure you're running 1.5.0

Thanks for the quick response. Tried it before and now again, same. I'm running v1.5.0 from today.
Reply
#4
How did you reinstall the drivers? I would strongly recommend using DDU to completely uninstall the driver then download the latest version off of Nvidia's site.
PC Specs:
PC: HP Omen 15 dc-0051nr laptop
CPU: Intel i7-8750H (2.2 GHz up to 4.1 GHz)
RAM: 16 GB
GPU: Nvidia GeForce GTX 1060 Notebook (6 GB)
OS: Windows 10 Pro (64 bit)/Windows 8.1 Pro (64 bit)
Storage: 256 SSD PCi NV M.2+1 TB HDD
Need the latest GIT/development build? Click here!
Reply
#5
There is an option is the nvidia control panel(I think only if nvidia experience is also installed and running)called wisper which limits the fps by default on programs not in the database

The problem is definetly not weak hardware because the ee and gs are way too low
And btw just curious,what happens when you get that low speed and press F4
Reply
#6
   
[attachment=69081 Wrote:gtgamer468 pid='599833' dateline='1558923744']How did you reinstall the drivers? I would strongly recommend using DDU to completely uninstall the driver then download the latest version off of Nvidia's site.

Used the clean install feature in the driver installation options.

DDU is not a utility for the noob. In the readme from DDU it states "DDU should be used when having a problem uninstalling / installing a driver or when switching GPU brand." and "DDU should not be used every time you install a new driver unless you know what you are doing." That is enough for me to stay away from the utility for now. I'm just trying to get an emulator working and it's not worth it to me to take a chance of screwing things up.

Latest Nvidia Driver 430.86


(05-27-2019, 06:08 AM)vsub Wrote: There is an option is the nvidia control panel(I think only if nvidia experience is also installed and running)called wisper which limits the fps by default on programs not in the database

The problem is definetly not weak hardware because the ee and gs are way too low
And btw just curious,what happens when you get that low speed and press F4

I don't allow it to install Geforce Experience

F4? Nothing changes, same.

After driver update
   

After reboot
   
Reply
#7
Is this happening only while running that game(if you are trying the same game)
Do you have the same problem if you choose from CDVD=>No Disk and then System=>Fast\Full boot
Is it immediately lowering the speed or it stays for few seconds at 60fps

Can you post your emulog after you run a game and close pcsx2
Reply
#8
I promise DDU will not ruin your system. The GUI is extremely straightforward, and 99% guarantee it will fix your issue.

DDU is the only way to resolve leftover junk from previous drivers, reinstalling through the Nvidfia installer will not change that and probably would explain why you keep getting problems after reboot.
Reply
#9
(05-27-2019, 07:39 PM)vsub Wrote: Is this happening only while running that game(if you are trying the same game)
Do you have the same problem if you choose from CDVD=>No Disk and then System=>Fast\Full boot
Is it immediately lowering the speed or it stays for few seconds at 60fps

Can you post your emulog after you run a game and close pcsx2

It happens with any game.

"CDVD=>No Disk and then System=>Fast\Full boot" not sure how to do this. I found the CDVD no disc, but the Fast/Full are to separate options in system drop down. 

   

The speed starts out over 100 fps then a second or two ~60 fps and then couple more seconds ~30 fps

Code:
PCSX2 1.5.0-20190526160958 - compiled on May 26 2019
Savestate version: 0x9a0e0000

Host Machine Init:
Operating System =  Microsoft Windows 7 Ultimate Edition Service Pack 1 (build 7601), 64-bit
Physical RAM     =  16328 MB
CPU name         =  Intel(R) Core(TM) i7-3770K CPU @ 3.50GHz
Vendor/Model     =  GenuineIntel (stepping 09)
CPU speed        =  3.499 ghz (8 logical threads)
x86PType         =  Standard OEM
x86Flags         =  bfebfbff 7f9ae3bf
x86EFlags        =  28100000

x86 Features Detected:
SSE2.. SSE3.. SSSE3.. SSE4.1.. SSE4.2.. AVX

Reserving memory for recompilers...

Loading plugins from C:\Users\Capt. Speirs\Desktop\Latest PCSX2 1.5\plugins...
Bound   GS: GSdx32-SSE4.dll [GSdx 20190526160958 (MSVC 19.00 SSE4.1/AVX) 1.1.0]
Bound  PAD: LilyPad.dll [LilyPad (20190526160958) 0.12.1]
Bound SPU2: Spu2-X.dll [SPU2-X 20190526160958 2.0.0]
Bound CDVD: cdvdGigaherz.dll [cdvdGigaherz 20190526160958 0.11.0]
Bound  USB: USBnull.dll [USBnull Driver 20190526160958 0.7.0]
Bound   FW: FWnull.dll [FWnull Driver 20190526160958 0.7.0]
(GameDB) 9771 games on record (loaded in 102ms)
Bound DEV9: DEV9null.dll [DEV9null Driver 20190526160958 0.5.0]
Plugins loaded successfully.

HLE Notice: ELF does not have a path.

Initializing plugins...
Init GS
Init PAD
Init SPU2
Init CDVD
Init USB
Init FW
Init DEV9
Plugins initialized successfully.

Patches: No CRC found, using 00000000 instead.
Opening plugins...
Opening GS
Opening PAD
Opening SPU2
Current Renderer: Direct3D 11 (Hardware renderer)
Opening CDVD
isoFile open ok: G:\Emulators\ROMs\SonyPlaystation 2\BloodRayne 2.iso
Image type  = DVD
 * CDVD Disk Open: DVD, Single layer or unknown:
 * * Track 1: Data (Mode 1) (2290688 sectors)
Opening USB
Opening FW
Opening DEV9
GSdx Lookup CRC:0
McdSlot 0 [File]: C:\Users\Capt. Speirs\Desktop\Latest PCSX2 1.5\memcards\Mcd001.ps2
McdSlot 1 [File]: C:\Users\Capt. Speirs\Desktop\Latest PCSX2 1.5\memcards\Mcd002.ps2
GSdx Lookup CRC:0
Plugins opened successfully.
EE/iR5900-32 Recompiler Reset
Bios Found: USA     v01.60(07/02/2002)  Console
BIOS rom1 module not found, skipping...
BIOS rom2 module not found, skipping...
BIOS erom module not found, skipping...
# Initialize memory (rev:3.63, ctm:196Mhz, cpuclk:147Mhz detected)

PlayStation 2 ======== Hard reset boot
 ROMGEN=2002-0207, IOP info (CPUID=1f, CACH_CONFIG=0, 2MB, IOP mode)
 <20020207-164243,ROMconf,PS20160AC20020207.bin:11552>
# Total accessable memory size: 32 MB (B:2:8:0) (363:2:7c30)
# TLB spad=0 kernel=1:12 default=13:30 extended=31:38
# Initialize Start.
# Initialize GS ...
# Initialize INTC ...
# Initialize TIMER ...
# Initialize DMAC ...
# Initialize VU1 ...
# Initialize VIF1 ...
# Initialize GIF ...
# Initialize VU0 ...
# Initialize VIF0 ...
# Initialize IPU ...
# Initialize FPU ...
# Initialize User Memory ...
# Initialize Scratch Pad ...
# Initialize Done.

EE DECI2 Manager version 0.06 Feb  7 2002 16:41:20
  CPUID=2e20, BoardID=0, ROMGEN=2002-0207, 32M

Patches: No CRC found, using 00000000 instead.
(SYSTEM.CNF) Detected PS2 Disc = cdrom0:\SLUS_208.62;1
(SYSTEM.CNF) Software version = 1.10
(SYSTEM.CNF) Disc region type = NTSC
ELF (cdrom0:\SLUS_208.62;1) Game CRC = 0x2AFA6F3A, EntryPoint = 0x00100008
(SYSTEM.CNF) Detected PS2 Disc = cdrom0:\SLUS_208.62;1
(SYSTEM.CNF) Software version = 1.10
(SYSTEM.CNF) Disc region type = NTSC

IOP Realtime Kernel Ver.0.9.1
    Copyright 1999 (C) Sony Computer Entertainment Inc. 
Reboot service module.(99/11/10)
cdvd driver module version 0.1.1 (C)SCEI
Load File service.(99/11/05)
Multi Threaded Fileio module.(99/11/15) 
iop heap service (99/11/03)
loadelf: fname cdrom0:¥SLUS_208.62;1 secname all
loadelf version 3.30
Input ELF format filename = cdrom0:¥SLUS_208.62;1
0 00100000 0037fe00 .........................................................
1 0047fe80 000e1c30 ...............
Loaded, cdrom0:¥SLUS_208.62;1
start address 0x100008
gp address 00000000
# Restart Without Memory Clear.
# Initialize GS ...
# Initialize INTC ...
# Initialize TIMER ...
# Initialize DMAC ...
# Initialize VU1 ...
# Initialize VIF1 ...
# Initialize GIF ...
# Initialize VU0 ...
# Initialize VIF0 ...
# Initialize IPU ...
# Initialize FPU ...
# Initialize Scratch Pad ...
# Restart Without Memory Clear Done.
Elf entry point @ 0x00100008 about to get recompiled. Load patches first.
This is a test.  
Get Reboot Request From EE
GSdx Lookup CRC:2AFA6F3A
GSdx Lookup CRC:2AFA6F3A
ROM directory not found

PlayStation 2 ======== Update rebooting..

PlayStation 2 ======== Update reboot complete
cdvdman Init

IOP Realtime Kernel Ver. 2.1
    Copyright 1999-2001 (C) Sony Computer Entertainment Inc. 
Reboot service module.(99/11/10)
cdvd driver module version 0.1.1 (C)SCEI
Load File service.(99/11/05)
Multi Threaded Fileio module.(99/11/15) 
iop heap service (99/11/03)
loadmodule: fname cdrom0:¥PS2MODS¥SIO2MAN.IRX;1 args 0 arg 
loadmodule: id 25, ret 0
loadmodule: fname cdrom0:¥PS2MODS¥MCMAN.IRX;1 args 0 arg 
loadmodule: id 26, ret 2
loadmodule: fname cdrom0:¥PS2MODS¥MCSERV.IRX;1 args 0 arg 
loadmodule: id 27, ret 2
loadmodule: fname cdrom0:¥PS2MODS¥PADMAN.IRX;1 args 0 arg 
loadmodule: id 28, ret 0
loadmodule: fname cdrom0:¥PS2MODS¥LIBSD.IRX;1 args 0 arg 
loadmodule: id 29, ret 0
loadmodule: fname cdrom0:¥PS2MODS¥SDRDRV.IRX;1 args 0 arg 
SDR driver version 4.0.1 (C) SCEI
 Exit rsd_main 
loadmodule: id 30, ret 0
loadmodule: fname cdrom0:¥PS2MODS¥TRIIOP.IRX;1 args 0 arg 
TRI IOP module initializing
gVars at 8fab0
disc cache is 524288 bytes, from b1bc0...131bbf
performSPU2Initialization() {
Initializing registers
} performSPU2Initialization()
initializing threads
Created disc cache access semaphore, id = 7346957
threads inited
TRI IOP module initialized OK
voiceSettingsPollThread started
ioCdReadThread thread started
processReadRequestsThread thread started
loadmodule: id 31, ret 0
(UpdateVSyncRate) Mode Changed to NTSC.
(UpdateVSyncRate) FPS Limit Changed : 59.94 fps
performSPU2Initialization() {
Initializing registers
} performSPU2Initialization()
Stream Buffer 1Bank 32768byte 5banks 163840byte used
Closing plugins...
Closing DEV9
Closing FW
Closing USB
Closing CDVD
Closing SPU2
Closing PAD
Closing GS
Plugins closed successfully.
Shutting down plugins...
Plugins shutdown successfully.
(GameDB) Unloading...

If you like I could take a video.
Reply
#10
Anybody have any ideas?
Reply




Users browsing this thread: 1 Guest(s)