Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Help in config to Final Fantasy XII (Lags)
#1
Hello people.

I'm having some lags when I'm playing, especially when group spells occur. The FPS drops to around 20. And after the animation, it returns to 60.

My specs are:

CPU: AMD Ryzen 7 1700X
VGA: Geforce GTX 1070
Memory: 16gb DDR4
Windows 10

I do not believe that it is something related to hardware.

I've been playing for a few months, and I don't remember this lag bothering me. However, I had to format the computer, and now, playing again, I reinstalled the latest version of the emulator, and I'm having this problem.

The settings of the graphics plugin are the defaults. I've tried several, but nothing seems to solve the specific issue of the drop in FPS in group spells.

Someone who has been through this or someone who can help me on how to solve this problem?

Thanks!
Reply

Sponsored links

#2
Please post the contents of the emulog.txt file after the problem occurs. The file can be found in "My Documents\PCSX2\logs" for the installer version or in "PCSX2\logs" for the portable/binary version.

Please make sure to enclose your emulog in code tags like so (remove the empty space on the closing code tag!):
[code]
Pasted emulog goes here
[ /code]
CPU : I7 2600K Oc'ed @ 4.2Ghz
Mobo : Intel P67 southbridge
GPU : NVIDIA Geforce GTX 750 Ti
RAM : 6 Go
Reply
#3
(12-08-2020, 06:56 PM)jesalvein Wrote: Please post the contents of the emulog.txt file after the problem occurs. The file can be found in "My Documents\PCSX2\logs" for the installer version or in "PCSX2\logs" for the portable/binary version.

Please make sure to enclose your emulog in code tags like so (remove the empty space on the closing code tag!):
Code:
Pasted emulog goes here

Hello Jesalvein.

Here:

Code:
PCSX2 1.6.0-20200506140834- compiled on May  6 2020
Savestate version: 0x9a0e0000

Host Machine Init:
Operating System =  Microsoft Windows 10 Pro (build 18363), 64-bit
Physical RAM    =  16330 MB
CPU name        =  AMD Ryzen 7 1700X Eight-Core Processor
Vendor/Model    =  AuthenticAMD (stepping 01)
CPU speed        =  3.399 ghz (16 logical threads)
x86PType        =  Standard OEM
x86Flags        =  178bfbff fed83203
x86EFlags        =  2fd3fbff

x86 Features Detected:
SSE2.. SSE3.. SSSE3.. SSE4.1.. SSE4.2.. AVX.. AVX2.. FMA
SSE4a

Reserving memory for recompilers...

Loading plugins from C:\Program Files (x86)\PCSX2\plugins...
Bound  GS: GSdx32-AVX2.dll [GSdx 20200506140834 (MSVC 19.25 AVX2/AVX2) 1.2.0]
Bound  PAD: LilyPad.dll [LilyPad (20200506140834) 0.12.1]
Bound SPU2: Spu2-X.dll [SPU2-X 20200506140834 2.0.0]
Bound CDVD: cdvdGigaherz.dll [cdvdGigaherz 20200506140834 0.11.0]
Bound  USB: USBnull.dll [USBnull Driver 20200506140834 0.7.0]
Bound  FW: FWnull.dll [FWnull Driver 20200506140834 0.7.0]
Bound DEV9: DEV9null.dll [DEV9null Driver 20200506140834 0.5.0]
(GameDB) 9858 games on record (loaded in 126ms)
Plugins loaded successfully.

HLE Notice: ELF does not have a path.

Initializing plugins...
Init GS
Init PAD
Init SPU2
Init CDVD
Init USB
Init FW
Init DEV9
Plugins initialized successfully.

Patches: No CRC found, using 00000000 instead.
Opening plugins...
Opening GS
Opening PAD
Opening SPU2
Current Renderer: Direct3D 11 (Hardware renderer)
Opening CDVD
isoFile open ok: D:\Emuladores\Final Fantasy XII (USA).iso
Image type  = DVD
* CDVD Disk Open: DVD, Single layer or unknown:
* * Track 1: Data (Mode 1) (1985600 sectors)
Opening USB
Opening FW
Opening DEV9
GSdx Lookup CRC:0
McdSlot 0 [File]: D:\Caldasso\Documentos\PCSX2\memcards\Mcd001.ps2
GSdx Lookup CRC:0
McdSlot 1 [File]: D:\Caldasso\Documentos\PCSX2\memcards\Mcd002.ps2
Plugins opened successfully.
EE/iR5900-32 Recompiler Reset
Bios Found: USA    v02.00(14/06/2004)  Console
BIOS rom1 module not found, skipping...
BIOS rom2 module not found, skipping...
BIOS erom module not found, skipping...
Patches: No CRC found, using 00000000 instead.
(SYSTEM.CNF) Detected PS2 Disc = cdrom0:\SLUS_209.63;1
(SYSTEM.CNF) Software version = 1.00
(SYSTEM.CNF) Disc region type = NTSC
ELF (cdrom0:\SLUS_209.63;1) Game CRC = 0x0779FBDB, EntryPoint = 0x00180008
(SYSTEM.CNF) Detected PS2 Disc = cdrom0:\SLUS_209.63;1
(SYSTEM.CNF) Software version = 1.00
(SYSTEM.CNF) Disc region type = NTSC
(UpdateVSyncRate) Mode Changed to DVD NTSC.
(UpdateVSyncRate) FPS Limit Changed : 59,94 fps
(SYSTEM.CNF) Detected PS2 Disc = cdrom0:\SLUS_209.63;1
(SYSTEM.CNF) Software version = 1.00
(SYSTEM.CNF) Disc region type = NTSC
(SYSTEM.CNF) Detected PS2 Disc = cdrom0:\SLUS_209.63;1
(SYSTEM.CNF) Software version = 1.00
(SYSTEM.CNF) Disc region type = NTSC
> Selected savestate slot 4
Loading savestate from slot 4...
filename: D:\Caldasso\Documentos\PCSX2\sstates\SLUS-20963 (0779FBDB).04.p2s
EE/iR5900-32 Recompiler Reset
Loading GS
Loading PAD
Loading SPU2
(UpdateVSyncRate) Mode Changed to NTSC.
Patches: No CRC found, using 00000000 instead.
Closing plugins...
Closing DEV9
Closing FW
Closing USB
Closing CDVD
Closing SPU2
Closing PAD
Closing GS
Plugins closed successfully.
Shutting down plugins...
Plugins shutdown successfully.
(GameDB) Unloading...

I am uploading a video to better visualize the problem. As soon as it's over, post here.
Reply
#4
Wink 
Here a video with this problem:

Reply
#5
what do the ee% & gs% say when it's slow ? your video doesn't show it
CPU : I7 2600K Oc'ed @ 4.2Ghz
Mobo : Intel P67 southbridge
GPU : NVIDIA Geforce GTX 750 Ti
RAM : 6 Go
Reply
#6
You are on nvidia gpu,better use OpenGL
Reply
#7
(12-08-2020, 08:23 PM)jesalvein Wrote: what do the ee% & gs% say when it's slow ? your video doesn't show it

Here a Print screen:

   

During the slowdown, ee 56% gs 10%.
Away / standby, ee 40~50% gs 8~15%

(12-08-2020, 08:48 PM)vsub Wrote: You are on nvidia gpu,better use OpenGL

In OpenGL (Hardware), have the same results. When cast the "hastega", have drops of fps and slowdown in gameplay. 

It doesn't just happen in this magic. Any spell that affects more than one team member at the same time.  The EE is same of result above. The GS in opengl hardware is 1~8%

Thanks for helping me
Reply
#8
Up!!!!
Reply
#9
i suspected there is some suspicious background app lurking on your desktop...i suggest open up your task manager and "sort" the CPU usage tab to check up if something suspicious of on any background app CPU usage....anti-virus scheduled auto-scanning should be one of them.
Main PC1:i5-4670,HD7770(Active!)
Main PC2:i5-11600K,GTX1660Ti(Active!)
PCSX2 Discord server IGN:smartstrike
PCSX2 version uses:Custom compiled build 1.7.0 64-bit(to be update regularly)
smartstk's YouTube Channel
Reply




Users browsing this thread: 3 Guest(s)